typografie en je website

5 tips over typografie op je website. De inhoud blijft toch het allerbelangrijkst. Zorg dus dat je teksten goed en prettig leesbaar zijn.

typografie

Typografie, wat is het precies?

Letterlijk is het de kunst van vormgeven, zetten en drukken van tekst. Vooral offline gebruikt voor boeken, teksten, folders e.d.
Het gaat zeker verder dan alleen het lettertype. Denk ook aan opmaak, witruimte, regelafstand, leestekens e.d.

Typografie online extra belangrijk

Het lezen via een beeldscherm is veel vermoeiender dan lezen van papier. Uitermate belangrijk dus om je webteksten prettig leesbaar te maken.
Vanzelfsprekend moet de inhoud goed zijn, maar vergeet de opmaak niet! Een duidelijk lettertype van de juiste grootte leest nu eenmaal veel prettiger.

Enorme keuze aan lettertypes

De tijd van keuze uit een handjevol “websave” lettertypes is voorbij. Je hebt nu keuze uit honderden verschillende fonts dankzij bijvoorbeeld Google webfonts en Cufón. Zonder gebruik te hoeven maken van flash!
Erg verleidelijk al die mooie fonts. Lees eerst onderstaande tips en laat je niet te ver verleiden.

5 tips:

1. kies een duidelijk font

Een makkelijk leesbaar lettertype is zeer belangrijk. Best is om een schreefloos lettertype te kiezen.
Schreefloos betekent dat er geen stokjes of dwarsstreepjes aan de letters zitten. Deze tekst is schreefloos, ik heb open sans gebruikt.
Times new roman is een voorbeeld van een lettertype met schreef. Je ziet duidelijk de dwarsstreepjes bijv. bij de letter T.
Een hele tekst in dit lettertype oogt onrustig op een beeldscherm. Oordeel zelf maar.

2. zorg voor voldoende contrast

Zorg voor voldoende kleurverschil tussen de achtergrond en de tekst. Het best is een witte of lichte achtergrond en een zwarte of donkere tekst. Omgekeerd kan ook, maar dat wordt toch als minder prettig ervaren.
Hoe dichter de kleuren bij elkaar liggen, hoe lastiger en vermoeiender de tekst te lezen is.

3. maak je alinea’s niet te lang

Probeer je alinea’s compact te houden, maximaal zo’n 6 regels. Maak je regels niet te lang, ideaal is zo’n 85 tekens op een regel. Voorkom dat je lezers nekkramp krijgen (denk aan de extra brede beeldschermen).
Lijn de tekst aan de linkerkant uit en gebruik geen uitvulling.

4. witruimte!

Gebruik voldoende witruimte. Tussen de regels, tussen de alinea’s, maar ook rondom de tekst. Dus een ruime marge tussen kolommen en genoeg afstand tot afbeeldingen.
Dit kun je eenvoudig instellen in de css.

5. hou het rustig

Overdaad schaadt! Gebruik 1 of 2 verschillende lettertypes. Beter is om te experimenteren met letterspatiëring en vette tekst om accenten te maken.
Let op het kleurgebruik en maak het niet te bont, 2 of 3 accentkleuren is echt de max.

Nog een extra tip: test het resultaat in verschillende browsers

Controleer in verschillende browsers (Intenet Explorer, Firefox, Chrome, Safari) of het lettertype er goed leesbaar uitziet. Iedere browser toont de lettertypes weer anders. De tekst in “times new roman”, als hiervoor gebruikt, ziet er bijvoorbeeld in Chrome uit als vette tekst en in IE als normale tekst. Het is overigens normale tekst.

Meer weten over typografie en praktische toepassing?

– een eerder artikel met tips voor goede webteksten
filmpje over toepassen van google fonts (engelstalig)
uitleg over toepassen van google fonts
– typografie op wikipedia

Wil je tips voor jouw specifieke situatie of wil je meer weten? Neem gerust contact met me op. Dan krijg je een eerlijk en vrijblijvend advies.

↑ top